عراقچی که برای رایزنی با مقامهای عالیرتبه روسیه و تسلیم پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب به رئیس جمهور فدراسیون روسیه به مسکو سفر کرده است، ظهر جمعه با سرگئی لاوروف همتای روس خود به مدت ۳ ساعت گفتگو کرد.
به گزارش مشرق، وزرای امور خارجه ایران و روسیه در این دیدار در خصوص طیف گستردهای از موضوعات مرتبط با روابط دوجانبه و همچنین تحولات منطقهای و بینالمللی از جمله تحولات منطقه غرب آسیا، وضعیت فلسطین اشغالی، سوریه، لبنان، یمن، افغانستان، دریای خزر، قفقاز و اوکراین و روند گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا گفتگو و تبادل نظر کردند.
عراقچی و لاوروف با اشاره به اهمیت انعقاد معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بهعنوان مهمترین جلوه همکاری میان دو کشور تصریح کردند این معاهده زمینهساز گسترش تعاملات و همکاریهای راهبردی کشور در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی - تجاری، گردشگری، علمی و آموزشی، دانشگاهی، فرهنگی، رسانهای و نیز روابط مردمی را بیش از پیش ارتقا داده و پس از تصویب در مجالس دو کشور باید اجرای آن به صورت جدی دنبال شود.
طرفین همچنین با ابراز خرسندی از افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور در سال گذشته، بر ضرورت شناسایی ظرفیتهای گسترده استفاده نشده در دو کشور و بهرهبرداری از آنها تاکید کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان بر اهتمام جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای روابط دو کشور در راستای منافع متقابل تاکید کرد.
عراقچی همچنین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران را در قبال تحولات فلسطین، سوریه، لبنان و افغانستان تشریح کرد و تصریح نمود: جمهوری اسلامی ایران با دقت روند تحولات در منطقه را رصد میکند و بر موضع اصولی خود مبنی بر ضرورت برقراری صلح و ثبات پایدار و حفظ حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی کشورهای منطقه به دور از مداخلات مخرب خارجی و به منظور اطمینان از عدم سوء استفاده جریانهای تروریستی از وضعیت موجود و یا اشغالگری و تجاوز رژیم صهیونیستی پای میفشارد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا بر اهمیت مشورت و رایزنی با روسیه تاکید کرد و افزود: روسیه به عنوان عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد که دارای جایگاه همکار شریک راهبردی با ایران است، میتواند در این مسیر کمک کننده باشد و ما در اینخصوص به مشورتهای خود ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه روسیه نیز در این دیدار، روابط خوب روسیه-ایران را در راستای تامین منافع متقابل دو ملت دانست و بر اهمیت معاهده جامع مشارکت راهبردی بهعنوان مبنایی برای گسترش و تعمیق مناسبات در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، حمل و نقل، انرژی، فرهنگی و گردشگری تاکید کرد.
سرگئی لاوروف با اشاره به ارتقای روابط دوجانبه به سطح راهبردی، لازم الاجرا شدن موافقتنامه تجارت ازاد بین ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیایی در روزهای آتی و همکاری دو کشور در دیگر تشکلهای چندجانبه مثل بریکس و شانگهای را به عنوان زمینههای مساعد برای توسعه و تعمیق بیش از پیش روابط دو کشور ذکر کرد و ضرورت تسریع در اجرای طرحهای همکاری از جمله طرح راهآهن رشت-آستارا، همکاری در حوزه انرژی، حمل و نقل و دالان شمال-جنوب را مورد تاکید قرار داد.
لاوروف همچنین با تبیین مواضع روسیه در رابطه با وضعیت فلسطین اشغالی، مخالفت این کشور را با هر طرحی که متضمن کوچاندن اجباری مردم فلسطین باشد اعلام کرد و نسبت به تشدید ناامنی در منطقه به واسطه ادامه قانونشکنیها هشدار داد.
وزیر امور خارجه روسیه با تشکر از رویکرد مسئولانه ایران در رابطه با موضوع هستهای، ضمن استقبال از گفتگوهای غیرمستقیم ایران-آمریکا، موضع ایران مبنی بر تمرکز بر موضوع رفع تحریمهای غیرقانونی آمریکا و بحث هستهای را منطقی توصیف کرد و آمادگی روسیه را برای هرگونه مساعدت در این روند اعلام نمود.
عراقچی که پنجشنبه در سفری دو روزه بنا به دعوت رسمی لاوروف همتای روس خود به مسکو سفر کرد، در نخستین روز این سفر با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار داشت و پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب را وی تسلیم کرد.
لاوروف که از مقامات روسی حاضر در دیدار همتای ایرانی خود با پوتین بود، روز جمعه در ساختمان تشریفات وزارت خارجه روسیه میزبان عراقچی بود تا به گفته وزیر امور خارجه کشورمان، جزئیات مباحث مطرح شده در آن ملاقات، به صورت تفصیلی در مذاکرات دو جانبه روز جمعه بررسی شود.
بنا بر گزارش ریانووستی، لاوروف در سخنان آغازین مذاکرات با عراقچی گفت: پوتین رئیسجمهور روسیه و وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه گفتگوهای پرمحتوایی داشتند و رئیس جمهور از این بابت بسیار رضایتمند بود.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: مذاکرات پوتین و وزیر خارجه ایران بیانگر پویایی بی سابقه سایت رسمی بت فوروارد گفتگوی سیاسی میان دو کشور است.
بنا بر این گزارش، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران نیز گفت: پیام مقام معظم رهبری به رئیسجمهور روسیه به جهانیان نشان داد که تهران، مسکو را شریک راهبردی خود می داند.